2016. január 4., hétfő

10 filmdráma, amit mindenképpen látnod kell

Bár az elmúlt másfél évtized legnagyobb filmes durranásai egyértelműen a Harry Potter, Az Avatar, A Da Vinci-kód, a Transformers, a Twilight, valamint újabban A szürke ötven árnyalata és a Star Wars, szép számmal találkozhatunk olyan lélektani drámákkal, melyek méltán megérdemlik, hogy beszéljünk róluk. 2016-ba lépve az elmúlt 5 év legjobb 10 alkotása következik. Szerintünk.

Emlékezz rám (2010)
A 2010-es év filmdrámák terén egy igazán felejthetetlen alkotással kezdődött. Robert Pattinson, akit a Twilight-filmekből ismerhetünk, egy egészen új oldaláról mutatta meg magát. A testvére halálát feldolgozni képtelen, apjával örökké harcban álló fiatal szerepe rengeteg játéklehetőséget kínál, amivel Pattinson élt is. A film erejét azonban mégsem ez adja, hanem a fordulatokban gazdag, érzelmekre és érzékekre építő történet, melynek végén a nézők egy emberként ültek döbbenten a moziban.

kép forrása: kikotoonline.hu
Szellemíró (2010)
Adam Lang brit ex-miniszterelnök az őt érő folyamatos háborús bűnökkel kapcsolatos vádak elől egy szinte lakatlan szigetre menekül. A dagadó botrányok közepette egy könyvkiadó arra készül, hogy kiadja a miniszterelnök emlékiratait. Erre a feladatra egy fiatal szellemírót – vagyis egy olyan írót, aki mások nevében írja meg a műveket – szerződtetnek, ezzel belekeverve őt az ügybe.

kép forrása: mafab.hu
Egy hét Marilynnel (2011)
Colin Clark asszisztensként dolgozik Marilyn Monroe egyik filmjében. Románca a színésznővel, aminek valóságalapját csak a férfi hátrahagyott naplója támasztja alá egy csapásra a történet középpontjába kerül. A film igyekszik megmutatni azt az oldalát Marilynnek, amit a vakuk és kamerák kereszttüzében a publikum nem láthatott.

kép forrása: origo.hu
Pi élete (2012)
Ha el kellene mesélnünk a film történetét, akár egy mondatban is összefoglalhatnánk: Pi és családja hajótörést szenvednek, csak Pí és egy tigris, Richard Parker maradnak életben és próbálnak hazajutni az óceánon keresztül. A dráma zsenialitását nem is ez adja, hanem a varázslatos képi világ, ami rabul ejt már a film elején. A főszereplő, Suraj Sharma akcentusa pedig különleges hangulatot teremt a filmnek.

kep forrása: lulmakonyv.blog.hu
A Wall Street farkasa (2013)
A Jordan Belfort emlékirataiból készített filmdráma majdnem meghozta Leonardo DiCaprionak az Oscar-díjat. Az önéletrajzi ihletésű mozi egy gátlástalan szélhámos történetét meséli el, aki a semmiből jutott a csúcsra, és a Wall Street farkasaként uralta a tőzsdepiacot. A film 2014-ben Golden Globe-díjat nyert.

kép forrása: hrportal.hu
Fekete hattyú (2010)
Nina tökéletes Fehér hattyú lenne, hiszen megvan benne minden, ami a szerep megformálásához kell, technikája pedig majdhogynem kifogástalan. A Fekete hattyúhoz azonban nem elég az alapos, precíz tánctudás. Márpedig a két karaktert egy embernek kell táncolnia. De szerencsére itt van Lily, aki bár nem kiforrott táncos, lazasága azonban Nina vetélytársává teszi. Nina végül megkapja a szerepet, ám nagy kérdés, hogy az anyja árnyékában élő szende lány képes-e olyan mocskossá válni, hogy hitelesen megformálhassa a Fekete hattyút.

kép forrása: online.film.hu
A nagy füzet (2013)
Agota Kistof magyar származású írónő regényéből készült ez a film, amelyet beválasztottak azok közé az alkotások közé, amelyek közül az Oscar-díjra jelölt filmek kerülnek ki. Számos díjat bezsebelt a dráma, többek között Karlovy Vary-i fesztivál fődíját is. A II. világháború idején egy ikerpár a szigorú nagymamánál igyekszik átvészelni a háborút. A zord körülmények között egyetlen barátjuk egy Nagy Füzet, amibe naplóként leírják a velük történt dolgokat. Egy dologban biztosak csupán: át kell jutniuk a határon, mely a kert végében húzódik.

kép forrása: nlcafe.hu
A vadászat (2013)
Egy kisváros férfi lakói évente összegyűlnek, hogy egy közös vadászaton szarvast ejtsenek. Ez az idilli élet Lucas, a közkedvelt óvodai asszisztens számára azonban hamar rémálommá válik, amikor legjobb barátjának kislánya, Clara, meggondolatlanul azt állítja, hogy Lucas molesztálta őt. A férfit megbélyegzik, és a vadászból nagyon hamar vad lesz. De vajon az üldözött lehet-e megint vadász? A kényes témát boncolgató alkotást 2014-ben Oscar-díjra jelölték, a Lucast alakító Mads Mikkelsen pedig Cannes-ból elhozta a legjobb férfi főszereplőnek járó trófeát.

kép forrása: gamestar.hu
Nyárutó (2013)
Vérbeli drámát láthatnak, akik megnézik a Nyárutót. Henry édesapja meghalt, édesanyja pedig nem tudja feldolgozni a traumát. Így a világtól csaknem elzártan élnek, mígnem egy nap a boltban egy vérző férfi szólítja meg az alig 13 éves fiút. Hamarosan kiderül, hogy Frank egy szökött fegyenc, és a nő fiával tússzá válik saját házukban. A sors fintora, hogy kölcsönös bizalom alakul ki közöttük a „túszdráma” közben, és a két felnőtt egymásba szeret. A történet végkimenetele pedig attól függ, hogy a nő képes-e reálisan gondolkodni, és feladja a férfit, vagy a szívére hallgat.

kép forrása: mandarchiv.hu
A mindenség elmélete (2015)

Stephen Hawking az időt vizsgálva túlélte a neki szánt időt. A híres elméleti fizikusnál 20 éves korában motoros neuronbetegséget állapítottak meg, ami alapján maximum 10 évet jósoltak neki. Eszerint a 70-es években meg kellett volna halnia, ennek ellenére még ma is él – habár folyamatos ápolói segítségre szorul. Az önéletrajzi ihletésű film a Jane-nel való kapcsolatát, valamint híres kutatását dolgozza fel (A mindenség elmélete), az 1990-es válásáig. Stephen Hawking megformálásáért Eddie Redmayne Oscar-díjat kapott 2015-ben, nem érdemtelenül.

kép forrása: nlcafe.hu
Írta: Vass Antónia

Vass Antónia

Szerző

"Művész, költő vagy gondolkodó: ott, ezen az egyszeri és tűnő ponton ragadd meg gondolataidat és érzelmeidet, hogy rögzítsd vagy megörökítsd őket, mert ez a tetőpontjuk." - Henri-Frédéric Amiel

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
biz.